Jordkällarrenoveringen påbörjad.

Intill herrgårdsflygeln på Västanfors hembygdsgård finns en gammal jordkällare. I alla år har den legat bortglömd, till sommaren 2011, då luckan öppnades, den värsta bråten röjdes ur och pengar söktes för att kunna renovera källaren.

Potatisnedsläppet vid jordkällaren, Västanfors hembygdsgårdTack vare länsstyrelsen i Västmanland/Hus med historia har vårt ”jordkällarprojekt” börjat och inleddes för någon vecka sedan med ett startmöte med vår antikvariske expert, Leif Berggren.
Den arbetsgång vi då kom överens om är nu påbörjad, av folk från hembygdsgården.

Potatiskällarens ingång vetter mot syd/sydväst. På norra sidan finns en ventilationsöppning och på västra sidan ett potatisnedkast. Källaren ligger väster om herrgårdsflygeln, som har sin köksingång i den änden.

Det första som gjordes var att rensa buskage ovanpå källaren och ta bort stora rötter som växt ner kring dörröppningen.
Jorden över det kvarvarande tegelvalvet över trappan vid dörröppningen har grävts bort, för att på sikt frilägga tegelvalvet som under åren täckts av jord, lera och rötter. Även nedanför trappan ska jord grävas bort för att se om där finns ännu ett trappsteg längst ner i trappen, och/eller en tröskel där den nedre dörren varit.

Potatisnedsläppet och ventilationshålet lokaliserades och har redan grävts ur. Båda syntes inifrån, men var utifrån helt dolda av jord, lera och rötter.

Vad gäller potatisnedsläppet verkar det som om någon för länge sedan har hällt i ett lass grus i det, troligtvis då trätrumman runt nedkastet ruttnat bort och det blivit en grop där som behövde fyllas ut. På golvet nedanför nedkastet låg en järnbalk som verkar komma från nedkastets inre del.

Arbetet fortsätter nu med att gräva ur potatisnedsläpp, ventilationsöppning och golvet nedanför trappen. De murade partierna kommer sedan att renoveras av Västerfärnebo mureri och byggnadsvård, som påbörjar sin del av arbetet redan första veckan i maj.

17 maj 11.00 – 14.00 håller vi en informationsdag vid jordkällaren, på temat jordkällare och murbruk, murning och tegelvalv. Alla intresserade är välkomna! Ingen kostnad, ingen föranmälan.
(Den här dagen har vi dessutom ädelfiske i slussdiket, trasmattans dag och brödbakning i bagarstugan).

Vår förhoppning är att jordkällaren ska invigas på Kulturfestivalen 1 september 2012 och att den ska bli till både nytta och nöje i hembygdsgårdens verksamhet framöver.

Rensning rutn jordkällarens trappa, Västanfors hembygdsgård

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *